Something went wrong.

We've been notified of this error.

Need help? Check out our Help Centre.

Building a View Point: A light construction from drawing

The project explores drawing as a tool for making architectural forms through computer programing. Using the research of Castelvecchio, the process is to define and design a non-program space through a series of drawing operation. 

The analysis of Museo di Castelvecchio is focused on material use and viewpoints of statues. The research starts with geometric and structural study and follows by the research of punctuation of wall space. 

 

Projection of the view 

Establishing the viewpoint from the adjacent structure to the Congrade as the “the view,” it sets up the investigation of the central hall from a static point of view. The material analysis is continued from the previous research: each material is connected with a continues set of lines, and projected onto the volume of Castelvecchio through “the view.” 

A grid perpendicular to The View is inserted to organize the subject into cells: each cell is scale to its distance from The View. The drawing presents two-dimensional gird-void to define the depth of space. 

Projection of the view 

Establishing the viewpoint from the adjacent structure to the Congrade as the “the view,” it sets up the investigation of the central hall from a static point of view. The material analysis is continued from the previous research: each material is connected with a continues set of lines, and projected onto the volume of Castelvecchio through “the view.” 

A grid perpendicular to The View is inserted to organize the subject into cells: each cell is scale to its distance from The View. The drawing presents two-dimensional gird-void to define the depth of space. 

A viewpoint shifted from The View: each material is connected with a continuous set of lines and projected onto the existing structure. In the process, the original material on the building is broken into fragments and rearranged through the projection. The density of each line set reveals the volume of each material’s distribution. A new set of connection is established with the operation, yet the original order imbeds its trace through drawing.

 

Constructing a viewpoint

The viewpoint of statue Congrande is preserved in the new structure — a non-programs space. With the same viewpoint, The scaled segments of Castelvecchio is embedded inside.

 

Light directs view

The monolithic material brings an experiential presence of the light. In lower levels, light cuts into the volume as a thin sheet, and contracts the darkness of the surrounding. As the audience moves upwards, the building gradually opens up to the sky. The openings of the structure are only facing upwards. The tower directs the audience to view light from a specific perspective.

 

Movement and perception of light

The audience enters from the bottom level of the viewing device, moves upwards, and experiences the gradual opening of the sky. In this particular staged path, the movement of the human body is choreographed. It is a simultaneous experience that integrates with a set of physical and visual relationship. In the continuous network of movement and perspective, the viewpoint is limited and specified, to direct both physical and visual experience towards natural light.

 

 

Using Format