Something went wrong.

We've been notified of this error.

Need help? Check out our Help Centre.

shifting to community

urban design principle

advisor: Manuel Cordero

The design thesis is to create a walkable community with site mixed-use, easy connection, and more frequentopen space. Through shifting and offseting the building mass at different scale, open spaces with different levelof privacy are created among the site. 

1/50 site plan, digital drawing

The shifting and offseting of building mass created open space withdifferent level of privacy, that spontaneously form the circulation aroundand within the site. In a city scale, Prairie Street is connect the site fromdowntown Providence from north, and Roger Williams Park from south.The site is also connected to I95 and 195 exit 19 on Dudley street fromeast. Furthurmore, a double-lane vehicular street cuts the site from northto south is introduced to bring more public exposure to site. Pedestraincirculation on site is shaped by the formation of open space. Evaluatingboth physical and visual accessibility to its adjacent programs, a pedestrainpath creates direct or indirect interaction with its surroundings. Thedesign of interior circulation is taken into consideration of winter seasonsaccessbility. Thus, more entrance to building mass from different directionis created. Furthermore, at second level, three sky bridges are introduced toform a looping path inside the building. 

ground floor plan, pencil drawing, 40''x40''

cross site section, pencil drawing, 18''x40''

program allocation and distribution

The allocation of programs on site is based on the quality of open spaceadjancent to it. Retail stores locate along the spine and Prairie street where hasmasterplaned as a commercial street. A secondary retail street on the south-west ofthe site links the storefronts and circulation along the south side of the site. All retailstores are located on the high-public-level area of the site, with direct access froma vehicular street. Office and hospital-related facilities do not necessarily all haveaccess along street side, nevertheless, they all have access points without disruptingresidential and community area. Community and residential are located at a moreprivate sector on site, where minimum interaction with streets occur. 

housing type allocation and distribution

The allocation of different housing types are mixedditributed throughout the site. The placement of aspecific housing type is on account of building shape,circulation, and sun path. Ground floor contains morefragmetary spaces, thus, studio and one-bedroomare more frequently located at lower levels. Whereas,households with two or more bedrooms are tended tolocate at upper levels. 

housing typology sample, hand drawing, 15''x36''

left: section model from street side (left) to residential side (right)

right: section model view from residential courtyard

The difference of floor-to-ceiling height between commercialstore and residential housing is addressed through a verticalshift. Lowing the ground floor for 4 feet not only allows thethird floor to line up as a continuous space, but also create avertical change to visually separate the personal courtyardfrom the semi-public community courtyard. 

public space study

A pedestrain path links east-west circulation between Prairie Street andcentral plaza. Connecting the most active north-south vehicular transitionstreet, the pedestrain path that cuts thought the west half of the site. Itinhabitats a set of public spaces that are divided into eight zones, andallows interaction and commuincation to catalyze within the space. 

A material change on ground is proposed in the centre of plaza area, so that the plaza remains a vehicular path, as well as marks a more pedestrian friendly boundary, and draws connection 

From street side at left to plaza side at right, the height of installations lower as the height of architecture going down towards the plaza.  

Seating area below the ground level is introduced to furtheremphasis on the concept: shifting to differentiate level of privacyin vertical direction. Remaining visually public, the lower seatingarea creates a sense of privacy by shifting the eye level, as well assituating in a more embraced condition. 

Using Format